Historia

Strategiskt läge

Invasioner, ockupationer och erövringar av folk från nord, syd och öst har under tusentals år färgat Mallorca, men idag är atmosfären på denna lilla medelhavspärla stabil och gemytlig, vilket tillsammans med ett fantastiskt klimat lockar glada semesterfirare från hela världen.

Befolkad sedan 1300 f.Kr.

Man har hittat en hel del kvarlämningar från så tidigt som 1300 f.Kr. på Mallorca. En hel del förhistoriska vapen tyder på att Mallorca alltid har behövt skyddas mot invasion.

Under romerskt styre

År 123 f.Kr. erövrade romaren Quinto Cecilio Metelo Mallorca och under nästkommande halva millennium låg Mallorca under romerskt styre. Efter romarrikets fall blev Mallorca utsatt för diverse invasioner av bl. a. bysantinerna och vandalerna.

Morerna tog över makten

hotell mallorcaÄven morerna hade siktet inställt på Mallorca och på 700-talet inleddes den första av otaliga moriska attacker på Mallorca, våldsamheter som skulle vara i hela 200 år innan makten över ön slutligen togs. År 902 blev hela den baleariska övärlden officiellt tilldelad emiraten av Cordoba och därmed en del av det moriska välde som lade sig över den iberiska halvön. Det moriska inflytandet på kultur, folklore, språk och kök är tydligt på Mallorca än idag.

Mallorcas gyllene tidsålder

År 1229 beslutade sig kung Jaume den förste för att morerna nu minsann hade plundrat sitt sista skepp i den baleariska övärlden, och invaderade Mallorca med ett kompani på över 15 000 man. Efter blodiga slag ingick Mallorca snart i Jaume den förstes aragoniska kungarike. Jaume den förstes ena son, Jaume den andre, fick så småningom överta makten över Mallorca, men det varade inte särskilt länge. Ön hävdade snart sitt oberoende och en sjuttioårig gyllene tidsålder tog form; då uppförde man nya byar, präglade egna mynt och påbörjade byggnationen av Palmas Sant Francesc-kloster. Om du vill besöka detta kloster kan du läsa om hotell i Palma som vi rekommenderar här. Katalanerna tyckte dock att Mallorcas framgångar var ett stort orosmoment och år 1344 invaderade de ön som därefter återingick till det aragoniska kungariket.

En autonom del av Spanien

Från år 1344 har Mallorca alltså varit en del av Spanien. Det har förekommit en hel del interna strider och försök till nya invasioner från olika håll, pesthärder och andra upphov till förändringar. Mallorcanerna blev mycket traditionsbundna och kämpade för autonomi, och religion, familj, kultur och traditioner var stenhårda ledord på Mallorca ända fram till 1960-talet, då turistinvasionen tvingade lokalbefolkningen att lossa på sina strama tyglar. Än idag är Mallorca en spansk ö, men med viss autonomi och en egen provinsiell regering.